Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2018

Gösterim: 672

1. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Konferansı Başladı

Üniversitemizde ''1. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Konferansı'' Başladı

Akıllı ulaşım sistemleri alanında Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından ihtisas üniversitesi olarak görevlendirilen üniversitemiz bu alanda yapmış olduğumuz ilk uluslararası çalışma olarak 19-21 Nisan tarihleri arasında Merkez Yerleşkemizde  ‘’1. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Konferansı’’ düzenliyor.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in açılış konuşmasıyla başlayan konferansta, protokol konuşmaları bölümünde, Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUSDER) Başkanı Erol Yanar, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yavuz Subaşı ve Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalarının sonunda konuşmacılara Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından plaket ve Bandırma gemisi maketi takdim edildi. Konferansın açılış programına ayrıca il ve ilçe protokolü, misafir akademisyenler üniversitemiz öğretim elemanları, öğrencilerimiz ve basın mensupları tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ‘’Bugün burada, 23 Nisan’da 3. yaşını geride bırakarak 4. yaşına girecek olan üniversitemiz adına en önemli programlarından birini gerçekleştiriyoruz. Yurtdışından çok sayıda misafirimiz var, kendilerine hoş geldiniz diyorum. Uluslararası kongre ve konferanslar bilimsel çalışmaların paylaşılacağı en önemli ortamlardır. Dünyanın farklı coğrafyalarından insanların bilgi paylaşmasına, deneyim elde etmesine olanak sağlamaktadır. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen 108 devlet üniversitesi arasında her yıl yapılmakta olan Akademik performans değerlendirmesinde yeni kurulan ve genç bir üniversite olmamıza rağmen bu yıl 25. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde 10 adet ulusal ve uluslararası etkinlik gerçekleştirdik. 2018 yılı içerisinde ise şu an düzenlemekte olduğumuz konferans ile birlikte toplamda 23 uluslararası kongre ve sempozyumda düzenleyici veya katılımcı olarak yer almaktayız. Bunların 5 tanesi Bandırma’da gerçekleştirilecek, kalanı ise farklı ülkelerde ve şehirlerde düzenlenecektir.’’ dedi.

Konuşmasına devamında genç bir üniversite olmamıza rağmen Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 8 ihtisas üniversitesinden biri seçilerek ‘’Akıllı Ulaşım Sistemleri’’ alanında çalışma yapmak üzere görevlendirildiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, bu kapsamda birçok çalıştay ve akademik çalışma yapıldığını, üniversite bünyesinde Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu, Denizcilik Fakültesi ve yeni kurulan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin de bu alanda yapılacak çalışmalar için önemli bir altyapının oluşturduğunu ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir YÖK ile işbirliği halinde, burslu olarak başta Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Güney Kore, Singapur ve Çin olmak üzere yurtdışında bu alanda önemli birikime sahip ülkelere lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenci göndereceklerini, bu öğrencilerin döndüklerinde üniversitemizde öğretim üyesi kadrolarında görev alacağını belirtti.

Üniversitemizin gelişimi hakkında da kısa bilgilendirmede bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Üniversitemiz 4 Enstitü, 8 Fakülte, 1 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu ve 6 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu ve geçtiğimiz 3 yıl içerisinde üniversitemizin büyük bir mesafe kat ettiğini ifade etti.

Konuşmasının sonunda, Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tektaş tarafından Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e plaket ve Bandırma gemisi maketi takdim edildi.

Protokol konuşmaları bölümünde ilk konuşmayı Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği Başkanı Erol Yanar yaptı. Dünyada bilgi ve iletişim alanında baş döndürücü bir gelişme olduğunu ve bu alandaki gecikmenin telafisinin mümkün olmayacağını ifade eden Yanar, ‘’ Akıllı Ulaşım Sistemleri artık hayatımızın her alanına girmiş bulunmaktadır. Gerek ulaşımda gerek iletişim ve haberleşmede gerekse evlerimizde kullandığımız cihazlarda ve eşyalarda her şey akıllı oluyor. Akıllı ulaşım sistemleri de bunun bir parçası. Ülkemiz bu alanda dünyadaki gelişmelere paralel olarak çalışmalarını dürdürmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojileri bugün ülkelerin gelişmesini önemli orada etkilemektedir. Türkiye olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın oluşturduğu bir strateji belgesi mevcuttur. Bu strateji belgesinin oluşturulması için 2012 yılında başlayan çalışmalarda 500’den fazla kişi görev almış ve 2023 vizyonu ortaya konmuştur.’’ dedi.

Yanar konuşmasının devamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının oluşturduğu strateji belgesi çerçevesinde çalışmaların hızla ilerlediğini, altyapı çalışmalarının devam ettiğini ve bu bağlamda Antalya’da bir güzergâh tespit edilerek pilot uygulamaya geçildiğini de ifade etti. Antalya’da 15000 km fiber optik kablo döşendiğini, trafik kontrol merkezi, karayolu birimleri ve diğer altyapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Dünyanın bu alanda entegrasyona ihtiyaç duyduğunu ve ülkelerin bu alandaki bilgi ve birikimlerini entegrasyonun sağlanabilmesi için birbiriyle paylaşması ve işbirliğine gitmesi gerekliliğinden bahsetti.

Bu nesil aklını kullanan son nesil olacak diye konuşan Yanar, ‘’Dünyada sadece nesnelerden oluşan, bilgileri elinde bulunduran ve bunlardan sonuçlar üreten elit bir tabaka olacak. Akıllı Ulaşım Sistemleri hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Örnek olarak navigasyonu verebiliriz. Avrupa’da otomobiline binen insanlar nereye, nasıl gideceğini düşünmüyor. Navigasyonla istediği her yere düşünmeden ulaşabiliyor. AUS aynı zamanda zor ve zahmetli bir alan. Bizim milletimiz kültür olarak bireysel anlamda iyi işler çıkartırken, bir araya gelerek ortaklaşa çalışma ve iş üretme noktasında zafiyetlerimiz var. AUSDER olarak biz bir platform oluşturarak, bu alanda dinleme, anlama ve hizmet etme noktasında bir birliktelik geliştirmek üzere yola çıktık. İki yıl içerisinde de öenmli çalışmalara imza attık.’’ dedi

Konuşmalarının sonunda Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği Başkanı Erol Yanar’a Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından plaket ve Bandırma gemisi maketi takdim edildi.

Protokol konuşmalarının ikincisinde konferansın ana sponsoru olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yavuz Subaşı söz aldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun selamını ileterek konuşmasına başlayan Subaşı, ‘’Medeniyetimiz oku ile başlıyor. Bilimde ve iletişimde dünyada ilk 10 içerisinde olmalıyız. Bu bağlamda biz Büyükşehir Belediyesi olarak kendi üzerimize düşen vazifeyi yapmak için gayret gösteriyoruz. Başta Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olmak üzere bilim üreten tüm eğitim kurumlarına gücümüz ölçüsünde destek olmaya çalıştık ve bundan sonrada her türlü desteği vermeye hazırız. Şehrimizde böyle önemli bir konferansın düzenleniyor olmasından dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor ve konferansı düzenleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne ve onun kıymetli Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e teşekkür ediyoruz.’’ dedi.

Konuşmalarının sonunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yavuz Subaşı’na Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından plaket ve Bandırma gemisi maketi takdim edildi.

Protokol konuşmaları bölümünde son sözü Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar aldı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin kente önemli katkılar sağladığını bir çok bilim, sanat ve spor etkinliğine ev sahipliği yaptığını ifade eden Yazar, 3 yıl içerisinde önemli başarılara imza atan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne sahip çıkmak adına ellerinden gelen gayreti gösterdiğini ifade etti. Yazar, ‘’Aklını kullanan son nesiliz ama bir özelliğimiz daha var oda beklentisi çok yüksek ve sabırsız bir nesiliz. Bu bağlamda kent halkının da üniversitemizden beklentileri çok yüksek.’’ diye konuştu. Yurtdışından gelen misafirlere daha fazla söz hakkı tanımak adına konuşmasını uzatmak istemediğini belirten Yazar, konferansın hem ülkemiz hem de dünyadaki bilimsel gelişmelere önemli katkılar vermesi temennisinde bulundu.

Konuşmalarının sonunda Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar’a Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından plaket ve Bandırma gemisi maketi takdim edildi.

Konferansın sunumlar bölümünde ilk sunumu “Introduction to ITS Activitiesin KOREA” konusuyla Güney Kore Akıllı Ulaşım Sistemleri İcra Direktörü Dr. Lee Young KYUN yaptı. Dünyada akıllı ulaşım sistemleri alanında öncü isimlerden olan Dr. Lee Young KYUN’dan sonra “EU Project: SOCRATES 2.0” konulu sunumlarıyla National Data Warehouse Proje Danışmanı Tiffany VLEMMINGS ve Map TM Trafik Yönetimi Uzmanı Giovanni HUISKEN yer aldı.
 
Verilen öğle arasından sonra Güney Kore–MOLIT-KEC-Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Lee JINHO “Freeway Management” ve Graz University of Technology’den Assoc.Prof.Dr.ViktorHACKER ise “Technical Challenges for he Mobility with Fuel Cells” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Birinci günün özel oturum konusu ise ‘’ Yol ve Sürüş Güvenliği’’ oldu. Özel oturumda Royal Haskoning DHVITS Strateji Danışmanı Evert KLEM “Intelligent Vehicles Can Contributeto Safer Traffic” konusununda, İSBAK Etüt ve Planlama Müdürü Murat Mustafa HARMAN ‘’İstanbul AUS Uygulamaları Mevcut Durum ve Gelecekteki Planlamalar’’ konusunda, İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. A. Önder TÜRKOĞLU ise “Yol ve Sürüş Güvenliği için Toplu Taşıma Teşvik Modeli” konusunda sunumlarını yaptılar.

Verilen aranın ardından günün son sunumlarını ise Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjdat SOYTÜRK “The New ITSE cosystem: V2X Technologies and Its Applications” konusuyla, ASIS Elektronik’ten Abdullah KESKİN “Akıllı Ulaşım Sistemleri–Elektronik Ücret Toplama” konusuyla, BURULAŞ Genel Müdürü M. Kürşat ÇAPAR “Akıllı Ulaşım Sistemlerinin Yol ve Sürüş Güvenliğine Etkisi” konusuyla sunumlarını gerçekleştirdi. 1. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Konferansı bu akşam 19.30’da il ve ilçe protokolü, üniversitemiz akademik yönetimi ile misafir akademisyenlerin katılacağı gala yemeği ile devam edecek.

Konferans başlangıç gününden kareler için tıklayınız.