Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2022

Live History Writer Pakize Başaran Attended a Conversation at Our University

Türkoloji Topluluğumuz ve Tarih Araştırmaları Topluluğumuz işbirliğiyle “Edebiyatımızın Gülen Yüzü Pakize Başaran” söyleşisi düzenlendi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak edebiyatımızın değerli ismi Yazar Pakize Başaran ve Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı katıldı. Söyleşiye dinleyici olarak Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı. Söyleşide ilk olarak Başaran roman yazmaya nasıl başladığını ve yazarlıkla ilgili anılarını anlattı ve kendi yazdığı şiirlerden birini okudu. Önder Balıkçı, Pakize Başaran’ın pek çok şiirinin bestelendiğini “Unut Beni” şiirinin ise Cem Karaca tarafından bestelediğini anlatıp şiiri okudu.

Başaran babasının Bandırma’nın tarihindeki öneminden de bahsetti. Düşmanların Haydar Çavuş Cami’ne erkekleri yakmak için kilitlediğini, babasının caminin şerefesinden dışarı çıkıp insanları kurtararak kahramanlık gösterdiğini anlattı. Söyleşi Öder Balıkçı’nın Başaran’ın yazdığı “Sen Şansını Kaybettin” şiirini seslendirmesi ile devam etti. Ardından Başaran, oğlu merhum ünlü yönetmen Tunç Başaran 'dan ve tiyatro sanatçısı kızı Meriç Başaran’dan bahsetti. Zeki Müren ile röportaj yapan ilk kadın gazeteci olmasıyla ayrı bir yere sahip olan Başaran, Zeki Müren ile nasıl tanıştığından da bahsetti. Söyleşi Başaran’ın izleyicilerden gelen soruları cevaplandırması ile sona erdi. Söyleşi sonunda Rektörümüz Pakize Başaran ve Önder Balıkçı'ya teşekkür plaketi ve hediyeler takdim etti. Söyleşi sonrası Başaran kitaplarını okurları için imzaladı.